Telefoonnummer: 070-7119632

 

  • Verlengstuk van uw tandarts
  • Gespecialiseerd in:
    - Endodontische (her-)behandelingen
    - Gecompliceerde wortelkanaalbehandelingen

Direct verwijzen

Endodontische (her-)behandeling

Waarom moet een wortelkanaalbehandeling opnieuw uitgevoerd worden?

Meestal slaagt een wortelkanaalbehandeling in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dit kan komen door een lekkende vulling of door tandbederf, of doordat het wortelkanaal niet helemaal schoongemaakt kon worden. Dan raakt het wortelkanaal door bacteriën opnieuw geïnfecteerd. De bacteriën kunnen dan een wortelpuntontsteking in het kaakbot veroorzaken.
Ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan de wortelpuntontsteking in het kaakbot toch pijn doen. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door de wortelpuntontsteking. Met moderne instrumenten en materialen kan de tandarts de wortelkanalen opnieuw reinigen en vullen, zelfs als ze al een keer zijn behandeld. Dit wordt een endodontische herbehandeling genoemd.
 

Hoe verloopt een endodontische herbehandeling?

1. Röntgenfoto’s maken
Voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling worden er één of meer röntgenfoto’s van de tand of kies gemaakt. Daarop is te zien hoeveel wortels er zijn en hoe ze verlopen. Ook tijdens de behandeling worden er röntgenfoto’s gemaakt om de voortgang van de behandeling te controleren.

2. Verdoven
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Omdat er al eerder een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd en de pulpa helemaal afgestorven is, is een verdoving niet altijd nodig.

3. Cofferdam* aanbrengen
Een cofferdam is een lapje van een elastisch, rubberachtig materiaal. Daarmee wordt de tand of kies geïsoleerd van de mondholte. Zo kunnen bacteriën in het speeksel niet meer bij de tand of kies komen. Ook beschermt de cofferdam de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling gebruikt. 
*In de tarievenlijst wordt de cofferdam ‘rubberen lapje’ genoemd).

4. Tand of kies openmaken
De bestaande vulling wordt verwijderd of, bij aanwezigheid van een kroon, wordt er een opening door de kroon geboord. Alle obstakels, zoals wortelstiften, oud vulmateriaal of afgebroken instrumenten worden verwijderd. Dan wordt bekeken of er nog meer (ongevulde) kanalen zijn, en worde alle goed schoongemaakt en goed gespoeld met ontsmettende middelen. Er worden eventueel nog één of meer röntgenfoto’s ter controle gemaakt om te controleren of alle resterende materialen en obstakels verwijderd zijn.
Het verwijderen van obstakels uit het verleden, zoals bijvoorbeeld gedeeltelijk afgebroken instrumenten en het verwijderen van oude vulmaterialen uit de wortelkanalen kost veel tijd. Daarom wordt de behandeling meestal in meer dan een afspraak uitgevoerd. Hoe lang de behandeling duurt hangt af van het aantal wortels en het aantal aanwezige wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel; kiezen hebben verscheidene wortels en kanalen.

5. Wortelkanaal vullen
Als het wortelkanaal uitgebreid schoongemaakt is, wordt het wortelkanaal opgevuld met een wortelkanaalvulling. Die voorkomt dat bacteriën nogmaals het wortelkanaal binnen kunnen dringen en een opnieuw ontsteking kunnen veroorzaken. De opening in de tand of kies wordt afgesloten met een vulling.
 

Wat gebeurt er na de endodontische herbehandeling?

Meestal is er bijna geen napijn. Soms wordt er ook een wortelstift geplaatst om het houvast van de vulling te verbeteren. Als het aanbrengen van vulmateriaal niet voldoende om de tand of kies te herstellen, dan moet in een later stadium ook nog een kroon worden vervaardigd. De kroon wordt door uw eigen tandarts vervaardigd.
Meestal moet u na een jaar terugkomen op controle. Dan maakt de tandarts een röntgenfoto om te zien of de eventuele ontsteking in het kaakbot goed genezen is.

Contact

Endo Voorburg
Savallelaan 10
2273 JX  Voorburg

Tel: 070 - 711 96 32
E-mail: info@endovoorburg.nl
 

Openingstijden
Maandag:
8:00 - 17:00
Dinsdag:
8:00 - 17:00
Woensdag:
8:00 - 17:00
Donderdag:
8:00 - 17:00
Vrijdag:
8:00 - 14:30
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten
 
 

Let op: op vrijdagen zijn wij alleen telefonisch bereikbaar en niet open voor behandelingen.

© , Endo Voorburg | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd augustus 2022